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Service Tax Circular # 62

Subject = Frequently Asked Questions with regards to Changes in Service Tax.

Certain questions raised by Field Units and the Participants in the recently held
“Workshop on Service Tax & TDS” have been examined at Corporate Office and the
following Clarifications are furnished against the relevant Questions with the approval

of the Competent Authority:

S. No. Question Clarification

1 Whether the Manpower or Home | Yes! This Service is covered under Point
Guards hired from the Directorate | (6) of CO Circular # 58 and the same
of Home Guards (A Govt. Agency) | would be liable to payment of Service |
or any DGR Sponsored Agency for | Tax on 100% of the Bill/Invoice Value
Security of the Warehouses would | under the Reverse Charge Mechanism.
be liable to Service Tax under the
Reverse Charge Mechanism even if
the Agency raises the Wage Bill
‘based on the Attendance Sheet
without any Service Tax levied
thereon and if yes, how much
portion will CWC be liable to pay
under the Reverse Charge
Mechanism i.e. whether 100% or
75%7?

2 Whether CWC would be entitled to | Yes! CENVAT Credit in respect of the
avail the CENVAT Credit in | Service Tax paid to the Govt. under the
respect of Service Tax thus paid | Reverse Charge Mechanism has to be
under  the  Reverse  Charge | availed on the basis of Challan
Mechanism and how? evidencing payment of Service Tax.

3 Whether  AMC  Services for | Yes! Every contract, where both the
Computers, Lorry Weigh Bridges | Material & Service Component are
and Upkeep & Maintenance of | there, will be covered under the Works
Building, are covered within the | Contract Service. The new definition of
definition of Works Contract | Works Contract has been circulated
Service? vide CO Circular # 60.

4 Whether Service Tax on the AMC | Yes! Service Recipient has to pay 50% of
and Upkeep & Maintenance | the Service Tax due on such Services
Services is to be paid under the | under the Reverse Charge Mechanism
Reverse Charge Mechanism? as mentioned in CO Circular # 58.
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S. No.

Question

Whether the condition of not
availing CENVAT Credit on Inputs
& Input Services for availing 70%
Abatement in case of
Transportation of Containers by
Rail has been relaxed in the New
Service Tax Law?

Clarification
Yes! According to the Service Tax
Notification No. 26/2012 dated

20.06.2012, the Service Tax is payable
only on 30% Abated Value of Service
Charges in respect  of  the
Transportation of Containers by Rail,
despite the Service Provider having
availed CENVAT Credit in respect of
Inputs & Input Services. The same was
informed vide CO Circular # 58.

Whether the payment of Service
Tax for the Bus and other Vehicles
hired by CWC and charged @
100% and 40% respectively by the
Service Provider in the Bills has to
be made under the Reverse Charge
Mechanism, and if yes, whether
Registration under “Rent a Cab
Services” is required for payment
of Service Tax ?

Whether the Annual Maintenance
Contract (AMC) Service is covered
under the Reverse Charge
Mechanism, and if yes, whether
CWC has to get itself registered
under the Works Contract Service?

Under the New Service Tax Regime
effective 01.07.2012, Service Tax under
the Reverse Charge Mechanism would
have to be deposited on certain Taxable
Services by the Service Recipient as
detailed in ST Circular # 58, for which
the Service Recipient would have to
register himself as a Service Recipient.
Please note that from' 01.07.2012
onwards, the Service Tax Registration is
not for any particular Taxable Service,
but only under the following
categories, viz. (i) Service Provider for
all Taxable Services other than those in
the Negative or Mega Exemption List;
(i) Service Recipient for depositing
Service Tax under the Reverse Charge
Mechanism; and (iii) as an Input
Service Distributor.

Whether the Handling of Export
Cargo is now Taxable and the
Service Tax has to be charged for
handling Export Cargo, since the
same does not find a mention
either in the Mega LExemption List
notified vide ST Notification No.
25/2012 dated 17.03.2012 nor in the
Negative List of Services.

Yes! Handling of Export Cargo is
neither covered under the Negative List
nor Mega Exemption List as detailed in
ST Circular # 55 dated 04.06.2012 and #
57 dated 13.06.2012, and thus, the same
would be a Taxable Service w.e.f.
01.07.2012 and liable to the levy of
Service Tax.

Whether the transportation service
for export cargo to be transported
from SEZ to any place outside SEZ
will be a taxable service?

In accordance with Rule 4 and Rule 10
of the Place of Provision of Service
Rules, 2012, the transport service
provided outside SEZ will be a taxable
service.
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S. No. Question Clarification

10 Whether there is any Delay in the | In case the Bill for the Services rendered
deposit of Service Tax in case the | during April 2012 was raised on or
Service Tax collected on Bill for the | before 14" May 2012, there would be
Services rendered to a Customer | NO DELAY if the Service Tax collected
during April 2012 and raised | therein has been deposited on or before
during May 2012 is deposited on | 5% June 2012 according to the Point of
5t June 20127 Taxation Rules, 2011, since the Bill had
been raised within 14 Days (which has
now been increased to 30 Days) of the
completion of Rendition of Service.
However, in case the Bill had been
raised on any Day after 14% June 2012, .
the Payment of Service Tax would have
become Due on or before 5t May 2012,
based on the Point of Rendition of
Service. Refer CO’s ST Circular # 44
, dated 11.07.2011, 45 dated 06.09.2011
Land 47 dated 21.09.2011.

Receipt of this Circular may pe acknowledged and its Contents be brought to the Notice
of all concerned for Scrupulous Compliance.

This issues with the Approval of the General Manager (F&A).

Distribution to:
1. All Regional Managers of CWC.
2. All Executive Engineers in-charge of all the Construction Cells of CWC.
3. All AGMs/Managers/ (Sr.) Asstt. Managers in-charge of the Finance, Accounts
& Internal Audit Wings of all ROs & CCs of CWC.
Copies for information to:
1. All HODs at CWC, Corporate Office, New Delhi.
2. All DGM/AGMs/Managers/ (Sr.) Asstt. Managers/Accountants in Finance,
Accounts & Internal Audit Cadre at CWC, Corporate Office, New Delhi.
PS to Managing Director, CWC, CO, New Delhi.
PS to Director (Pers)/ Director (MCP)/ Director (Fin), CWC, CO, New Delhi.
PS to CVO/ OSD (Recovery)/GM (F&A)s, CWC, Corp. Office, New Delhi.
PS to GM ssttemsh CWC, CO, New Delhi with a request to place this Circular
on CWC's Website.
7. Manager (Rajbhasha), CWC, CO, New Delhi with a request to arrange Hindi
Version of this Circular.
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